Kinderyoga

Kinderyoga staat de laatste tijd volop in de belangstelling omdat het een fijne manier is voor kinderen om zowel te bewegen  als te ontspannen. Het leert kinderen op een speelse manier technieken te gebruiken die ze helpen om zich beter te concentreren, stress te verminderen en zich beter te kunnen ontspannen, zelfbewuster en zelfverzekerder te zijn.

 

Kinderyoga is als het ware een ontdekkingsreis waarbij de kinderen zichzelf in hun eigen tempo ontdekken. Oefeningen en spelletjes gericht op de coördinatie, motoriek en soepelheid vergroten en verfijnen de bewegingsmogelijkheden waardoor het lichaamsbesef toeneemt. Ze leren initiatieven te nemen en initiatieven van anderen te accepteren.

De lessen hebben een vaste structuur met aktiviteiten rondom een bepaald thema of prentenboek.  Veel terugkomende onderdelen zijn:

  • yoga oefeningen/houdingen of reeksen, vaak ondersteund met versjes en liedjes
  • ademhalingsoefeningen
  • visualisatie oefeningen
  • zintuigspelletjes
  • (zelf)massage spelletjes
  • dans – expressie
  • creatieve uitingen
  • samenwerkings oefeningen

Kinderen worden tegenwoordig aan veel prikkels blootgesteld en moeten aan allerlei eisen voldoen. de dagen van school zijn vaak lang, vol inspanning en met maar weinig ruimte voor ontspanning. Kinderen zitten voor de televisie of achter de computer en lijken zich te ontspannen, maar spannen zich juist in om alles op te nemen. Bij te weinig ontspanning blijft deze spanning vaak in het lichaam. Hierdoor kunnen ze last krijgen van hoofdpijn, buikpijn of slaapproblemen.

Bij Inka Studio wordt kinderyoga ook gegeven in de vorm van een workshop (bv ter gelegenheid van verjaardagsfeestje) waarbij een bepaald thema centraal staat, zoals bv. de vlinderboom, de geluksteen of het ridderfeest. Het is een bijzondere mooie manier om kinderen kennis te laten maken met yoga. In deze workshop behandelen we het onderwerp, bewegen, fantaseren en knutselen. Na afloop nemen de kinderen als herinnering het werkstuk altijd mee naar huis.

Heeft u kind moeite om in slaap te vallen? Enkele mooie raadzame meditatie’s die speciaal voor kinderen geschreven zijn worden aangeboden als mp3-bestand. Klik op de foto voor meer info.

Breng je knuffel in slaap

rust….(kinderlijke bodyscan)

De vogel

 

Breng je knuffel in slaap…