Waarom YOGA ???????

Heb jij ook wel eens twijfels over je werk, relatie, vriendenkring of over alles tegelijk????   Heb je het gevoel dat je er helemaal klaar mee bent? Je merkt dat je een korter lontje krijgt maar gaat door en door en door…..je merkt dat de emmer steeds voller raakt maar nog net niet overloopt. Dus je gaat gewoon door……

Er kunnen verschillende periodes  in ons leven zijn  waarin we vast lopen of ons afvragen of we het juiste pad bewandelen.  Dit kan zijn op een bepaalde leeftijd (30 / 40 / 50 jaar) of wanneer er iets heftigs gebeurd in je omgeving, b.v. wanneer iemand in je direkte omgeving ernstig ziek wordt of zelfs te jong overlijdt.

Zelfs wanneer je alles op orde hebt, zoals een mooi gezin, goede baan, een kast van huis, wil dat nog niet zeggen dat je gelukkig bent, dat je van binnen tevreden bent of voldoening voelt.

Als dit het dan niet is…….wat dan wel ???????

Misschien wordt het tijd om eens op een yoga-matje te stappen !!!!!!!!………………………..

Ik zelf dacht altijd dat yoga ZWEVERIG was…….maar had het nooit zelf ervaren. Ik kende het alleen van verhalen en uit de media. MEDITEREN…..dat is wat je bij yoga doet….DACHT IK. (maar wat sloeg ik de plank mis…..) Van huis uit ben ik sport-docent en als bewegingstherapeut actief geweest in een instelling waar kinderen verblijven met een verstandelijke beperking. Voor mij was het belangrijk om goed met je lichaam om te gaan, bewegen in de buitenlucht wanneer dat ging. Wetende dat het bewegen oh zo belangrijk is voor je persoonlijke  groei zoals het nemen van hindernissen, grenzen ontdekken van jezelf en anderen etc.  Rennen…fietsen…..wandelen……sporten, het maakt niet uit wat., als je maar verantwoord (binnen je eigen grenzen) actief aan je “body and mind” werkte. 

Zoals ook bij iedereen gebeurt, kwam ook ik diverse hobbels tegen op mijn pad die ik samen met mijn partner bewandelde. Er waren tijden waar we in een diep dal zaten en er samen toch weer uit kropen. Zo was het bij iedereen……….voorspoed en tegenslag……….toch? En dan tikt de klok gewoon verder, je gaat door!

Tot mij iemand vroeg of ik interesse had om yoga-les te gaan geven. Nou, daar moest ik toch even over nadenken! Omdat het toch een nieuwe uitdaging voor me was heb ik het gedaan onder de voorwaarde dat ik niet hoefde te mediteren !!!!! Dat was echt helemaal niets voor mij !!!!

Vol goede moed begon ik aan mijn opleiding…..niet wetende dat dit mijn complete leven zou veranderen. Ik beleefde er plezier aan en kwam er achter dat YOGA zoveel meer was…… Ik kreeg er nog meer energie van om het over te brengen op mijn leden, om de mensen om mij heen (die daar voor open stonden) te laten ervaren wat yoga eigenlijk met je doet !!!!!!

De grootste persoonlijke klap kwam toen mijn partner op te jonge leeftijd kwam te overlijden. Wat het met je doet om je beste vriend, je maatje, je levensgezel te verliezen hoef ik niet uit te leggen. Maar dat ik dankzij de yoga er weer uit kroop wel !!!!!!!………..    Ik ging me verder verdiepen in de yoga, op alle fronten en kwam er toen achter wat eigenlijk het zogenaamde “mediteren” echt was. Alle energie stak ik in mijn nieuwe doel. Ik leerde echt te accepteren, bewust te worden, niet te oordelen. Ik leerde om mijn grote verdriet en gemis te omarmen!!! Om het niet weg te drukken, mijn verdriet mocht er zijn…. Door er vaak naar te kijken zonder er over te oordelen leerde ik ermee om te gaan en werd het iets van mij. Natuurlijk haalt het de pijn niet weg, maar het leert wel hoe je er mee om kunt gaan. Ik vind het nu belangrijk om deze hand vaten die ik heb gekregen te delen met iedereen die er voor open staat. Natuurlijk ben je vrij om deze hand vaten in je dagelijkse leven toe te passen. Maar bij mij werkte het …….dus voor jou ook……

Hieronder vind je belangrijke redenen waarom yoga goed voor je is:

*** Yoga maakt je doelen duidelijker

imagesJe leven lijkt helemaal op orde…en toch komen er vragen naar boven.. is dit het nou? Is dit het werk dat ik wil? Begint de dagelijkse sleur er in te komen? Door yoga-houdingen breng je je hoofd tot rust, er komt ruimte en orde zodat je contact kunt maken met de wijsheid van je eigen lichaam……daar vind je het antwoord !

*** Door yoga krijg je minder stress.

Wij krijgen iedere dag, ieder moment van de dag zoveel prikkels binnen waardoor we ons zelf soms uit het oog verliezen. Denk maar eens aan je mobiele telefoon, alle afspraken, je werk, je kinderen moeten hier en daar zijn….We zijn druk, druk en nog eens druk. En we gaan door, we gaan door tot het niet meer gaat. stress-bolEen BURN-OUT…! Het kenmerk van de huidige tijd! Je bent moe en (vage) lichamelijke klachten komen om de hoek kijken. Natuurlijk, want er is maar een persoon die je niet voor de gek kunt houden….dat is je eigen lichaam. In een stress volle situatie versnelt je ademhaling en je hartslag. Dit regelt het autonome zenuwstelsel. Al met eenvoudige ademhalingsoefeningen kun jij jou zenuwstelsel beïnvloeden. Je bloeddruk en hartslag daalt en je voelt je al gelijk wat rustiger. Dan ontstaat er rust in body en mind en de (vage) lichaamsklachten verdwijnen vanzelf.

*** Yoga zorgt voor meer flexibiliteit.

flexibelKom jij ook smorgens wat moeizamer uit je bed? Lijkt het soms alsof je armen korter worden? Dankzij de vele houdingen en bewegingen merk je al heel snel dat je lichaam soepeler wordt. Ieder spiertje en elk gewricht wordt gebruikt tijdens een yoga-les. Vaak wordt er gedacht dat je voor yoga erg lenig moet zijn! Maar dat is een groot misverstand! Je maakt de bewegingen op je eigen niveau, er is totaal geen wedstrijdelement, je doet de yoga voor je zelf. Binnen de bewegingen en houdingen ontdek je je eigen grenzen en deze dan vervolgens te accepteren. Je kunt niets fout doen bij de yoga. Ieder mens heeft een eigen lichaam, een eigen achtergrond. flexibel1Door yoga creëer je de ruimte in je eigen lichaam waarbinnen jij de oefeningen uitvoert en het helpt de flexibiliteit te bevorderen. Niet alleen de flexibiliteit van je spieren en gewrichten maar ook van je geest. Ook in je geest ontstaat ruimte waardoor er meer rust komt en het korte lontje weer steeds iets langer wordt!

*** Yoga is spierversterkend !

De meeste mensen weten het niet maar bij het beoefenen van yoga wordt ook spierkracht opgebouwd. Wanneer je langer yoga beoefent merk je dat je lichaamsbouw verandert. Tijdens de asana’s gebruik je  verschillende spiergroepen, vaak ook tegelijk. 1295891980937[1]Door actief te blijven in de houdingen en bewegingen zorg je ervoor dat je je spieren aanspant, gebruikt en ontwikkelt. Wanneer je het de deelnemers zou vragen hoor je dat het zweet ze geregeld over de rug loopt.  Dus bij het beoefenen van de yoga gebruik je de spieren van je kruin tot je tenen. Je bloedsomloop, je organen, alles wordt geactiveerd tijdens de strech- kracht-conditie- en ademhalings oefeningen. 

.*** Yoga bevordert de bloedsomloop en activeert de werking van je organen !

Het is al eerder vermeld, door beoefenen van yoga wordt de bloedsomlth9D589EC7oop bevordert. Ik denk dat het iets is wat iedereen wel begrijpt. Maar wat niet iedereen weet is dat je door bepaalde bewegingen ook je spijsvertering en de werking van je organen stimuleert. Wetenschappelijk onderzoek heeft ons geleerd dat doelgerichte bewegingen en houdingen de energiebanen in je lichaam vrij maken, ze krijgen de ruimte om te stromen waardoor de werking van je organen gestimuleerd wordt.

*** Yoga werkt pijnstillend !

Studie’s hebben eveneens bewezen dat yoga pijnstillend kan werken. Er zijn daarom ook veel specialisten die je doorverwijzen, die je aan raden om yoga te overwegen. Het vergt wel enige oefening maar als je het eenmaal onder de knie hebt zul je daar veel profijt van hebben. Belangrijk is wel dat je duidelijk je klachten aangeeft zodat de docent je optimaal kan begeleiden.  Wetenschappers lieten bij een experiment tientallen proefpersonen een cursus volgen. Voor en na een sessie drukten de onderzoeksleiders een hitte-element tegen de kuiten van de deelnemers. Op hersenscans was het effect van de yoga te zien. Na de les was er veel minder aktiviteit waarneembaar in de hersencellen die pijn registreren. De gemiddelde afname van pijngevoeligheid was zelfs groter dan bij het gebruik van sommige pijnstillers. De eind-conclusie was : “Er gebeurt meer dan één ding in je brein, yoga zet meerdere mechanismen in werking die de pijn verlichten!” Wil je er meer van weten? Neem dan gerust contact met me op, dan leg ik het graag verder uit.

*** Van Yoga is gezellig en je wordt gewoon gelukkiger !

Wanneer je dit alles weet dan is er nog maar een conclusie : het beoefenen van Yoga ezine-63-foto1[1]maakt je gewoon gelukkiger. Hobbels blijken alleen nog maar hindernissen die je gemakkelijker neemt. Je kijkt er niet meer als een berg tegen op maar stapt er gewoon overheen. Naar mate je het vaker beoefent merk je dat je het niet alleen in de les toepast, maar ook in je dagelijkse leven. En dat is de sleutel naar meer geluk !!!!

gelukkig-worden[1]

Is er eigenlijk nu nog een reden waarom je geen Yoga zou beoefenen? Nee toch ?

WAAROM zou je naar INKA STUDIO moeten komen om yoga te beoefenen ???

Ja, dat is natuurlijk een hele belangrijke vraag. Zeker omdat in deze tijd vaak haast op iedere hoek van de straat yoga wordt gegeven, er zijn zoveel verschillende soorten yoga ……. de meeste vertaalt naar de westerse wereld (en daar is natuurlijk niets mis mee). Je wilt wel de yoga beoefenen waar jij je goed bij voelt.  Inka studio probeert zich daar in te onderscheiden met andere yogascholen en besteedt daar dan ook veel tijd en aandacht aan.  Hieronder vind je een aantal punten die bij Inka studio belangrijk zijn:

***   Natuurlijk ben je verzekerd van een geweldig gepassioneerde yoga-docente. Iemand die in volle overgave zich stort in de wetenschap achter de yoga…… weet waar ze mee bezig is…… open staat voor nieuwe stromingen….. en die het liefst zou zien dat iedereen op een yogamatje zou stappen.

***   De diverse soorten yoga worden bij ons samengevoegd, zo krijg je een afwisselend aanbod van verschillende stijlen yoga die er zijn. Een mix van het beste van diverse soorten yoga, waardoor er een les ontstaat die een persoonlijke doeltreffende uitwerking heeft. Een les met de doelstelling een soepel en tevreden lichaam te krijgen, waarin jij de vruchten plukt van alle bovengenoemde punten.

***   Wij werken met kleine groepen. Waardoor het klassikale idee verdwijnt en jij de individuele aandacht kunt krijgen die je verdient en nodig hebt. Hierbij maak je deel uit van een groepje mensen die zich thuis voelen, er ontstaat een gemoedelijke sfeer waarin alles kan en mag.

***   Wij zijn gespecialiseerd in rug- en bekkenklachten, en in het verkrijgen van een goede lichaamshouding. Wij werken o.a. aan de diepere spieren rondom de ruggenwervel. Deze spiertjes worden niet vaak gebruikt in het dagelijkse leven. Die, als we er vervolgens in onverwachte situatie’s beroep op moeten doen, graag protesteren en in de kramp vliegen. Met als gevolg b.v. een mogelijke hernia. Door deze spiertjes wakker te schudden in combinatie met een goede lichaamshouding worden ze sterker en krijgen ze de eigenschap om deze onverwachte krachtsinspanning te trotseren.

*** De sfeervolle yoga-zaal van Inka studio ligt in landelijke omgeving tegen een bosrijk gebied. Er is voldoende parkeer gelegenheid. Wanneer het weer het toe laat zullen we ook het matje onder de armen nemen en b.v. het bos in wandelen om daar ergens op een open plek de yoga uit te oefenen.

***   Naast de gewone yoga zul je bij ons een gevariëerd aanbod van yoga-lessen kunnen volgen : board-yoga (een soort van surfplank waar je de yoga op beoefend: SUP-yoga) / aerial yoga(yoga in hele grote hangmatten) / perfect yogalates (een nieuwe stroom die het beste uit perfect pilatus en yoga combineert) / het volgen van diverse workshops waarin je je creatieve brein laat beïnvloeden en leiden door je diepere persoonlijkheid.

***   Naast het volgen van lessen in kleine groepen wordt er ook individueel lesgegeven wanneer daar behoefte voor is.

Wil je jezelf ervan overtuigen dat alles waar is wat hierboven beschreven staat, geef je dan gewoon op voor een gratis proefles. Zodat je alles aan de lijve kunt ondergaan. Pak de sleutel naar geluk en gun jezelf en bijzondere ervaring :

Ontdek de kracht en de creativiteit van je innerlijke balans.